Jdi na obsah Jdi na menu
 


O plemeni

Irish soft coated wheaten terrier

zk. ISCWT

Český překlad: Irský jemnosrstý pšeničný teriér

  • Původ: Irsko
  • FCI: č. 40
  • Skupina: III. - teriéři
  • Sekce: velcí a střední teriéři

PŮVOD

Historie Irského soft coated wheaten teriéra je z hlediska jeho blízkého vztahu k ostatním irským plemenům teriérů poněkud nejasná. Wheaten je z těchto čtyř plemen pravděpodobně nejstarší. Tito teriéři byli pomocníky zemědělců na statcích, pomáhali s hubením hlodavců v okolí usedlostí, údajně také s naháněním dobytka a při lovu králíků. Toto plemeno si nekřížilo krev s jinými teriéry, proto si zachovalo „čistotu plemene“.

V roce 1937 bylo toto plemeno irským KENNEL CLUBEM oficiálně uznáno. Poprvé bylo předvedeno na výstavě v Dublinu.

Protože jsou Irové velcí patrioti, tak představili svoje plemeno na irský státní svátek, na svatého Patrika. (17.března)

SRST

Irský jemnosrstý pšeničný teriér se honosí pšeničnou, měkkou srstí. Zbarvení je od čistě pšeničného do zlatě-zrzavého (bílý a rezavý se nepřipouští) nejtmavšími odstíny na uších. Nejbohatší srst je na hlavě a na nohách, přičemž na hlavě je bohatá brada a vousy. Rozlišují se dva typy srsti: irský a americký. Přitom Irský typ se více podobá irskému standardu. Srst nelíná.

VÁHA A VÝŠKA

Psi: výška= 46-48cm, váha= 16-18kg

Feny: výška= méně než 48 cm, váha= méně než 18kg

POVAHA

Čilý a hravý.  Velmi milující a věrný svým majitelům. Spolehlivý přítel, chránící bez agrese. Je velice zvědavý, temperamentní a inteligentní.

ZDRAVÍ

Irský jemnosrstý pšeničný teriér zatím není přešlechtěn, díky tomu jej neprovází genetické defekty, a v dobré kondici se dožívá i vyššího věku (15-17 let i více).

 

 Nutno podotknout, že každý pes je jiný a může se tedy lišit v chování. Důležitá je samozřejmě i výchova.

 

 

Standard FCI

FCI: 40 1.2.01 Původ - Irsko