Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rally obedience

 Co je Rally Obedience a odkud se vzalo? 

Rally obedience (RO) pochází z USA, odkud se od roku 1990 šíří nejen do sousední Kanady, ale i do Evropy. RO je skutečně pro všechna plemena každého věku. K tréninku a výstavbě parkuru potřebujete minimum pomůcek. Termín „parkur“ byl převzat z agility jako myšlenka absolvování určené trati s předem známými cviky (avšak vždy v různém pořadí), jejichž znění je předepsáno na unifikovaných kartách rozmístěných na ploše.
 

Sport opravdu pro každého

RO je vhodným sportem i pro děti a seniory (lidské i psí). Starší psi mají vlastní kategorii s eliminací skoků a úpravou poloh. 
Psi i lidé s hendikepem (nevidomí, neslyšící i s fyzickým handicapem) mohou využívat veškerých kompenzačních pomůcek tak, aby cviky zvládli.

 

 
 
 

Psi, kteří trpí poruchami pohybového aparátu (dysplazie, spondylózy a jiné), jsou osvobozeni od vysokých skoků. 

 

RO je vhodný sport i pro vozíčkáře, kteří mají umožněno psa vodit na pravé straně a vzdálenosti mezi kužely a miskami mají zvětšené.  

Na své si přijdou i ti, kterým se nedaří v jiných sportech nebo se nechtějí věnovat sportu příliš vážně z časových důvodů. RO je sportem vcelku snadným, alespoň ve třídě RO Z. Proto nácvik nezabere příliš času a úsilí. Je nutné ale přiznat, že RO 3 již může být výzvou i pro týmy, které mají složené vrcholové zkoušky.

Pravidla 

Soutěže se konají ve čtyřech základních stupních s odlišnou obtížností: 

  • RO-Z (začátečníci) – Parkur se skládá z 15–18 karet určených pro třídu RO Z. Tým může startovat s vodítkem nebo bez vodítka.
  • RO1 – Parkur se skládá z 18–20 karet určených pro třídy RO Z a RO 1. Tým může startovat s vodítkem nebo bez vodítka.
  • RO2 – Parkur se skládá z 20–22 karet určených pro třídy RO Z, RO 1 a RO 2. Tým startuje pouze bez vodítka.
  • RO3 – Parkur se skládá z 22–24 karet určených pro třídy RO Z, RO 1, RO 2 a RO 3. Tým startuje pouze bez vodítka.
  • RO-V (veteráni) – V této třídě mohou startovat pouze psi starší 8 let. Start v

 

RO s wheatnem a whippetem

Rally obedience je doopravdy sport pro každé plemeno. Je až neuvěřitelné jak tento sport je flexibilní k různým plemenům. Zatím mě RO velmi nadchlo a máme za sebou již zkoušky RO -Z, RO-V, RO-1. Jsem zvědavá, jak budeme pokračovat. 

 

rally2.jpg

rally.jpg

ch2.jpg

ro2.jpg

rally1.jpg